Uczniowie klasy pierwszej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół numer 1 w Opatowie, pod kierunkiem nauczycieli: A. Frejlich i D. Pitek postanowili zaproponować przygotowanie szybkiego baru z przekąskami w stylu fit, które mają być pyszne i nietuczące. Dlaczego? Luty to czas szaleństwa kulinarnego. Karnawałowa impreza nie może się obyć bez poczęstunku.
Na uczniowskich talerzach królowało bogactwo kolorów i smaków. Półmiski uginały się od koreczków, tartinek, wytrawnych ciasteczek, ruloników z ciasta francuskiego i szynki parmeńskiej z sałatką rosyjską. Warzywa, owoce, pasty na bazie twarożku czy jajek, to prawdziwa bomba witaminowa, i do tego mało kaloryczna. Na słodko zaproponowano coś ekstra, przysmak kuchni francuskiej, jabłecznik z szarej renety z orzechami włoskimi i cynamonem na kruchym cieście rozpływającym się w ustach oraz pudding śmietankowy serwowany z lukrowanymi i czekoladowymi serduszkami.
- Do picia przygotowaliśmy bezalkoholowy koktajl o orzeźwiającym smaku, lemoniadę na bazie toniku, cukru trzcinowego, soku z cytryny i limonki – mówią nauczyciele.